5 דברים שכדאי לך לדעת על מחלת חניכיים
מהי דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס)?
מדובר בשלב מוקדם של מחלת חניכיים, מצב רווח ונפוץ בכל העולם. על-פי הערכות ארגון הבריאות העולמי 1 מכל 4 מבוגרים סובל מזיהום חיידקי כזה או אחר ו-15%-20% מפתחים שלב חמור יותר של המחלה.
מהם הסימנים לדלקת חניכיים?
קל מאוד לפספס את הסימנים למחלת חניכיים. לפי אחד מאיגודי השיננות המקצועיים, רק 10% מהמבוגרים הסובלים ממחלת חניכיים מודעים לה. אבל אם החניכיים שלכם נפוחים, אדומים ונוטים לדמם בקלות בזמן הצחצוח או השימוש בחוט דנטלי, ייתכן שיש לכם דלקת חניכיים. הואיל ודלקת חניכיים אינה מלווה בהכרח בכאב, יש נטייה להתעלם מסימניה.
מהם הגורמים לדלקת חניכיים?
הגורמים הנפוצים ביותר הם היגיינת פה לקויה וטכניקה לא נכונה. כאשר הצחצוח, הניקוי בחוט דנטלי ושטיפת הפה לא מתבצעים על בסיס יומיומי, החיידקים הנותרים בחלל הפה מצטברים ויוצרים שכבה עבה המוכרת בשם פלאק. שכבה זו עלולה ליצור אבן שן ועם הזמן לגרום לספיגת העצם ורקמות החיבור של השיניים.
האם ניתן למנוע דלקת חניכיים?
אימוץ הרגלי היגיינה טובים ועקביים הכוללים צחצוח ושטיפת הפה פעמיים ביום, כמו גם ניקוי יומיומי בחוט דנטלי, עשוי להשיב את מצב החניכיים לקדמותו בשלב המוקדם של דלקת חניכיים. הקפדה על בדיקות דנטליות סדירות כל שישה חודשים וביקור קבוע אצל שיננית, מהווה גם היא גורם מפתח בשמירה על פה בריא ונקי מכיוון ואבן השן ניתנת להסרה באמצעות כלי ניקוי מקצועיים בלבד.
איך מטפלים בדלקת חניכיים?
השלב החיוני ביותר בטיפול בדלקת חניכיים הוא התייחסות לתסמינים הנראים לכאורה בלתי מזיקים, כגון דימום קל בכיור במהלך צחצוח השיניים או השימוש בחוט דנטלי, ו/או חניכיים מגורים הנראים אדומים ו/או נפוחים. אם אתם נתקלים בתסמינים אלה, קבעו תור לבדיקה אצל רופא שיניים או אבחון אצל שיננית, כדאי לזהות את הסיבה ולהעריך את מצב השיניים והחניכיים. רופא השיניים\שיננית עשויים להמליץ על שינוי הרגלי היגיינת הפה בבית, כולל הוספת שטיפה במי פה לשגרת הניקוי. אם החלו להיווצר סביב השיניים כיסי חיידקים ונצפית התחלה של היפרדות החניכיים מהשיניים, ייתכן שיש צורך בניקוי עמוק אצל רופא שיניים, שיננית, או מומחה לפריודונטיה (רופא שיניים המתמחה במחלות חניכיים). החדשות הטובות הן ששלב מוקדם ומתון זה של המחלה הוא קל למניעה. ללא טיפול והתייחסות למצב, עשויה דלקת החניכיים להתפתח למחלת חניכיים (פריודונטיטיס) המהווה גורם מספר אחד לאובדן שיניים במבוגרים.