כיצד גורם יובש בפה לריח רע מהפה?
קסרוסטומיה, או בשפת העם יובש בפה, נוצרת בדרך-כלל כאשר מתרחשת האטה בייצור הרוק. מצב זה גורם לקושי בדיבור, כאב גרון וחוסר יכולת למצוא כוס מים גדולה מספיק להרוות את הצמא. במקרים עיקשים, הואעשוי לגרום גם לריח רע מהפה. מדוע? לרוק הטבעי שנדמה כי נעלם באופן מסתורי כל-כך יש עבודה לעשות: שטיפת החיידקים וחלקיקי המזון שנותרו בפה. ללא הרוק שישטוף אותם מהפה, מתחילים החיידקים ושיירי המזון להתפרק ויוצרים ריח לא נעים.
הגורמים ליובש בפה יכולים להיות רבים ומגוונים. תרופות מסוימות, ובכלל זה תרופות ללחץ דם, אנטי-היסטמינים, נוגדי דיכאון, תרופות משתנות ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים, כל אלה עשויים לגרום להאטה בייצור הרוק. כך גם טיפולי הקרנות, מחלות של בלוטת הרוק, סוכרת, נשימת פה, תסמונת דום נשימה בשינה והפרעות אוטואימוניות מסוימות. אנשים הסובלים מהפרעות אכילה כמו בולימיה ואנורקסיה, או נשים הרות או מיניקות, עשויים גם הם לפתח יובש בפה עקב התייבשות ושינויים הורמונליים. בין הגורמים האחרים אפשר למצוא גם לחץ, חרדה ודיכאון. ללא טיפול, עשוי היובש בפה לגרום לריקבון של השיניים, לעששת, לקושי באכילה או בדיבור ואפילו לנשירת שיניים.
ניתן לטפל בתופעות הלוואי של יובש בפה. לעיסת מסטיק ללא סוכר יכולה לסייע בהמרצת ייצור הרוק בלי לעטות על השיניים סוכרים מיותרים. אפשרות נוספת היא לשטוף את הפה בשטיפת פה כדי להרוג את החיידקים, להסיר את חלקיקי המזון ולשמור על לחות בפה. גם אמצעים פשוטים כמו הגבלת צריכת הקפאין ושתייה מרובה של מים עשויים להקל על היובש בפה